Bu konuda 2 ayrı açıklama vardır . 1) İnsnların
5 duyusunu tatmin amacıyla şarap kadehini sofrada çin sesiyle
tokuşturmak. Şarabın rengi görme ; diliyle tat alma ; burunla koklama ;
eliyle dokunma ve çin sesiyle işitme. Şarap bütün duyguları tatmin eder
anlamını taşır. 2) Antik çağlarda bir insanın düşmanını yemeğe davet
edip ona zehirli içki sunması doğal sayılıyordu. Ev sahibi içkinin
zehirsiz olduğunu kanıtlamak için kendi içkisini havaya kaldırı ve
misafirin içkisinden bir yudumun kendi kadehine dökülmesini isterdi.
Sonra aynı anda içkilerini içerlerdi. Misafir böyle durumda ev sahibine
güvenini göstermek için kadehini ev sahibinin yukarı kaldırdığı kadehe
hafifçe vurur çın sesiyle içkiyi denemeye gerek olmadığını gösterir.